Skip to main content
De (school)vakanties zitten er (bijna) weer op. Het ‘normale’ leven begint weer, en voelt vaak sneller dan ons lief is weer bekend en vertrouwd. Misschien nam je je de afgelopen periode voor om sommige dingen nu écht anders te gaan, en voel je die voornemens nu alweer door je vingers glippen. En neemt alles wat ‘moet’ en van je wordt verwacht het over van waar je naar verlangt.
Veranderingen integreren is vaak niet zo makkelijk als we zouden willen. Herkenbaar?

Wellicht helpen deze 4 tips je verder:

1. Maak de stappen kleiner. Verwacht bijvoorbeeld niet meteen van jezelf dat je je complete ochtendprogramma of avondroutine omgooit. Of je hele eetpatroon verandert. Of dat je nooit meer een niet-helpende gedachte mag hebben en alleen nog maar lief mag zijn tegen jezelf. Om maar wat voorbeelden te noemen. Maak het in plaats daarvan kleiner. Als je de verandering behapbaar maakt, dan begin je er makkelijker aan én houd je het makkelijker vol. Begin eens met het aanpassen van 1 onderdeel van je ochtend. Voeg 1 gezond item toe aan je dagelijkse voeding. En complimenteer jezelf voor elke helpende gedachte die je wél hebt. Gaat dit stapje je goed af? Voeg dan een volgend stapje toe. Al die kleine stapjes vormen samen een reuzenstap.
2. Maak het voor jezelf heel helder waaróm je wilt veranderen. Dit werkt veel stimulerender dan je focussen op het hoe en wat. Stel je wilt je dag beginnen met 10 minuten schrijven om je hoofd leeg te maken. Richt je dan op wat het je oplevert: een opgeruimd hoofd, een opgewekt gevoel en minder last van negatieve gedachten gedurende de dag. En als je dat een tijdje volhoudt dan krijg je wellicht meer energie, en inspiratie en geniet je overall meer van je leven. Als je dan een keer ’s ochtends je pen oppakt en denkt ‘ik heb geen zin’, dan vind je hier je motivatie om er tóch voor te gaan zitten.
3. Doe het samen. En dan liever niet als ‘stok achter de deur’ want ‘dan doe ik het tenminste’. En liever wel als buddy: moedig elkaar aan, en wees er voor elkaar als je het moeilijk hebt. En dan niet als inhoudsloze cheerleader (het ’ik-vind-alles-wat-je-doet-geweldig-type’). Durf ook eerlijk tegen elkaar te zijn en de lastige dingen te benoemen. Zorg dat de ander goed op de hoogte is van je waarom. En wees open, zodat de ander er daadwerkelijk voor je kan zijn. Hierbij hoef je dus niet allebei bezig te zijn met hetzelfde. Het gaat er om dat je elkaar support.
4. Wees mild voor jezelf. Gun jezelf het vallen en opstaan. Je bent een mens, geen robot. En soms – of vaak – maak je prachtige plannen en komt het leven er tussendoor. Dat is ok. Het gaat er niet om dat je valt, het gaat erom dat je weer opstaat. En tussen dat vallen en opstaan in mag je best even gefrustreerd zijn. Neem de tijd voor het opstaan. Vraag je af waar je over viel. En of je er iets van kunt leren. En zet jezelf dan rustig weer op je benen. Niet om opnieuw te beginnen, maar om verder te gaan waar je gebleven was. You live, you learn. En dat leven en leren is een stuk leuker als je ondertussen vriendelijk tegen jezelf bent.
Welke tip hielp jou het meest? Laat het me weten!

Leave a Reply