Skip to main content
“What you don’t change, you choose.” Deze quote resoneert bij mij en tegelijkertijd realiseer ik me dat ‘ie nogal ongenuanceerd kan overkomen. Want natuurlijk gebeuren er ook dingen die we niet kunnen veranderen en waar we niet voor gekozen hebben. De quote lijkt vooral gericht op situaties of gebeurtenissen die je wél kunt veranderen (en dat is vaak meer dan je denkt). Toch kun je ‘m verder doortrekken, naar mijn idee. Laat ik dat even persoonlijk maken.
Dat het de afgelopen jaren niet is gelukt om zwanger te worden, is iets wat ik niet kan veranderen. Ik heb het alles gegeven wat ik in me had en deze wens is niet vervuld. Door te stoppen met het fertiliteitstraject koos ik er in zekere zin voor dat dit ook zo blijft. Maar dat dit de uitkomst zou zijn van het fertiliteitstraject was natuurlijk niet mijn keuze.
Dus: het is niet te veranderen en ik heb er niet voor gekozen. Quote onderuit gehaald, denk je nu misschien. Maar ik wil ‘m toch graag overeind houden. Want op voorhand koos ik niet voor deze uitkomst. Maar nu dit de uitkomst ís, nu kinderloosheid mijn realiteit is, helpt het om hier nu alsnog voor te kiezen.
Misschien vind je dit raar of onrealistisch klinken. Maar voor mij voelt dit kloppend. Om verder te komen heb ik te kíézen voor deze realiteit, ik heb ‘m toe te laten en te omarmen. Dit is het. Als ik hier niet voor kies en er dus mee blijf vechten, dan houdt het me in z’n greep, en belemmert en benauwt het me. Misschien is ‘kiezen’ een wat gek woord, in deze context. Voor mij betekent het: aannemen, buigen voor, me niet meer verzetten.
Wanneer ik kies voor dat wat ik niet kan veranderen, dan kan ik verder. Dan kan ik doorgroeien. Dan behoort het mij toe en kan ik erop bouwen.
Dus ik voeg graag wat toe aan de quote: Choose what you can’t change.
Daarmee geef je jezelf toestemming om door te leven, ondanks en mét alles.

Leave a Reply