Skip to main content
“Er zit een belangrijk verschil tussen opgeven en weten wanneer het genoeg is geweest.”
Deze mag je even laten inzinken. Voor mij is dit een van de belangrijkste quotes die ik bij 365 Dagen Succesvol oppikte. Dit loodste me door meerdere beslissingen heen. En de zwaarste van die beslissingen nam ik nu dik 2 jaar geleden: stoppen met ons fertiliteitstraject.
De impact van die beslissing was enorm, en toch was het némen van die beslissing niet moeilijk. Omdat ik heel duidelijk voelde dat het de juiste was. Doorgaan zou ten koste gaan van mezelf. Het was genoeg geweest, dus ik stopte.
Ik vind het belangrijk om dit hier (nogmaals) te delen. Omdat ik al die wensmama’s wil laten weten dat het ok is om te stoppen, als dat voor jou de juiste beslissing is. Het is niet makkelijk, en het heeft enorme consequenties. En het is ok. Als het voor jou klopt, dan is het ok.
Misschien krijg je, van jezelf of uit je omgeving, de vraag waarom je opgeeft. Of word je aangemoedigd dit juist niet te doen. En aan dat woordje ‘opgeven’ hangt een lading, van zwakte, en van de makkelijkste weg. En daar heeft dit niks mee te maken.
Kiezen om te stoppen is niet iets om je schuldig over of zwak door te voelen. Juist niet. Kiezen voor jezelf, doen wat goed is voor jou, is dapper en sterk. Zeker als het om zo’n groot thema gaat.
Ik lees hier ook vaak berichten waarin het doorgaan wordt aangemoedigd. Probeer het nog een keer want je weet maar nooit. Of probeer nog dit middel, deze behandeling, die mind-set, deze methode. Ik snap het hè, echt, I’ve been there. En er is uiteraard ook niks mee.
Zolang het voor jou klopt.
En dat kloppen ziet er voor iedereen weer anders uit. Meet je dus niet aan anderen. En meet anderen niet aan jou.
En volg je eigen weg. Want alleen jij weet wat goed is voor jou. Doorgaan, of besluiten dat het genoeg is geweest.

Leave a Reply