Skip to main content
Toen ik zelf werkte aan een gezondere mind-set leerde ik eerst te stoppen met ‘ik moet’. Want ‘moeten’ voelt niet lekker. Dus ‘ik moet’ werd ‘ik wil’. Daarmee haal je de autoriteit naar jezelf toe, en willen voelt al lekkerder dan moeten. Toen ‘ik wil’ begon te wennen, stapte ik over op ‘ik ga’. Dat zorgde voor een nog wat krachtiger statement.
Wat je ook veel hoort is ‘ik mag’ in plaats van ‘ik moet’. Het is wat vriendelijker en geeft aan dat je keuzemogelijkheid hebt. Zelf heb ik bij ‘ik mag’ nog het gevoel dat de autoriteit ergens halverwege ligt. En eigenlijk vind ik het een beetje té soft (maar da’s dan weer helemaal mijn ding hè 😊).
Door te kiezen voor andere woorden geef je jezelf en je omgeving een andere boodschap. De woorden die je kiest hebben invloed op je gedachten en gevoelens, dus dan is het fijn om te kiezen voor woorden waardoor je je beter (sterker, vrijer, vrolijker, lichter) gaat voelen.
Woorden geven ook weer waar ze vandaan komen. Als een antwoord begint met ‘ik denk’, dan komt het vaak uit het hoofd. Ik nodig de ander dan uit om een paar verdiepingen lager te zakken en te luisteren naar wat het lichaam te vertellen heeft. Omdat daar helpender antwoorden te vinden zijn.
Waardevol dus, die woorden. En… én ik heb ook wel eens het idee dat we al die werkwoorden vooral gebruiken om onze boodschap voorzichtig in te leiden. Om het wat te verzachten in plaats van onomwonden zeggen wat we te zeggen hebben.
Als ik zeg ‘ik denk’ dan is dat meestal niet omdat ik erg in mijn hoofd zit. Het is soms omdat ‘ik voel’ door mijn gesprekspartner met opgetrokken wenkbrauwen ontvangen gaat worden 😉 En het is vaker om het gedeelte wat er na die ‘ik denk’ komt, op voorhand wat af te zwakken. Ik dénk het dus het hóéft natuurlijk niet zo te zijn, zeg ik hiermee. De gehele zin verliest hiermee stevigheid. En dat voelt veiliger dan lekker stevig zeggen wat ik vind, of wil, of hoe ik het zie.
Tijd om zelf ook weer eens wat meer op mijn woorden te gaan letten dus 😊
Hoe ervaar jij dit? Welke woorden gebruik jij wel of niet graag? En wat is voor jou de achterliggende gedachte?

Leave a Reply